
مقدمه: به طور کلی انسان از طریق حواس پنجگانه خود با دنیای اطرافش ارتباط برقرار می کند، بنابراین برای شناخت انسان و نوع ارتباطات او با دنیای پیرامونش باید به حواس او توجه کرد، زیرا که حواس، ابزاری هستند برای توسعه شناخت او نسبت به محیط اطرافش.
«ما هیچ گاه نمی توانیم آگاهی کاملی از جهان داشته باشیم، مگر تنها... از طریق برخود نیروهای فیزیکی در برگیرنده حواسمان» (اف . پی . کلیپاتریک در:هال،1990)
شناخت این ابزار به ما کمک می کند تا به دنیای انسان و فرهنگ او نزدیک شویم و بنابراین باعث شناخت بیشتر انسان در بستر فرهنگی ای می شود که در آن زندگی می کند. هال معتقد است که برای درک و شناخت انسان بایستی تا حدودی طبیعت و ماهیت ... ادامه مطلب
بو به عنوان یک ابزار شناختی(1)
در بررسی ها و تحقیقات اخیر در مورد سبک زندگی روزمره و بدن، از بدن انسان به عنوان یک سمبل یاد می شود. یکی از عواملی که بدن را به سمبل تبدیل می کند بو است که ابعاد جدیدی را برای تجزیه و تحلیل و بررسی تجربی عرضه می کند. بو یکی از عواملی است که فرد را به دیگران معرفی می کند. با درک بوی یک شخص می فهمیم که او را دوست داریم یا از او متنفریم. به طور کلی اخلاقیت (morality) و اجتماعیت (sociality) با بویایی در تجربه زندگی روزمره در هم بافته شده است. سینوت معتقد است که روشی که با آن جامعه دیگران را قضاوت می کنیم شبیه قضاوت ما در مورد غذا و محیط است، مثلا اگر شخصی بوی بدی بدهد یا از بوی نرمال یک فرهنگ خارج شود می تواند چیزهای غلطی در مورد سلامت فیزیکی، احساسی یا ذهنی فرد در ما به وجود آورد و این ... ادامه مطلب
بو در فرهنگ های مختلف
تعیین خوب و بد، مطبوع و غیر مطبوع، در سطح معنایی در یک بستر فرهنگی شکل می گیرد. بو یکی از مولفه هایی است که در ایجاد بعضی تابوها نقش داشته است. ریشه این نهی ها و تابو شدن ها را هم می توان در دور کردن انسان از خطرها مسمومیت ها و بیماری ها دید ـ مثل بوی لاشه که در انسان بسیار تنفر انگیز است چون خوردن آن بسیار خطرناک است ولی برای کفتارها بسیار لذیذ و مطبوع است ـ هم می توان ریشه فرهنگی برای آن یافت. محیط اطراف انسان، دنیای متنوعی از رنگ ها، بوها، و مزه های مختلف است که باعث رنگ آمیزی زندگی انسان شده است. این رنگ آمیزی در حیوانات کارکردی، و در انسان علاوه بر کارکرد و استفاده برای تطبیق با محیط، معنابخش به زندگی است. توجه به مزه غذا، تقسیم بندی مزه ها و بوها به مطبوع و غیرمطبوع، خوشمزه و بدمزه ... ادامه مطلب